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Estaimpuis : concert accordéon jazz
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Estaimpuis : Le CEME organise sa toute première course à pieds!
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Demain sur votre blog : Racontaches in picard par Gérard Platevoet et Alexandra Biebuyck : "Cha vint dur d’minger" par Pierre Noël
Demain sur votre blog
Que ce soit pour les vêtements, la décoration, tout est question de mode et bien Pierre va vous expliquer que c'est aussi le cas pour la nourriture
Racontaches in picard par Gérard Platevoet et Alexandra Biebuyck : "L’ gardin d’ min père" par Régis Hespel
Avec le retour du soleil, Régis Hespel se souvient de l'époque à laquelle son papa cultivait ses légumes
L’ gardin d’ min père,
Orthographe picard de l’auteur
Komme asteur, j’ n’ai pus d’ gardin, j’acate mes lédjumes dins eine cinse « bio » muchée dins in trô perdu de l’ campane d’ Tournai.
J’ treufe qu’ ces jonnes qui s’ lanstent là d’dins, i zont gramint d’ mérite. J’ veux les incourager . Chaque fos que j’ vas là, je r’pinse aussi au gardin de min papa.
Si in avot pos à c’ timps-là les min.mes techniques d’ culture, in pouvot minger nos fruits et lédjumes les is fermés komme asteur dins les cinses « bio » dù que j’ vais.
De c’ temps là, in creusot des bos d’hiver au louchet à l’ fin de l’ saison et pindant les g’lées in mettot dins les tros, bin in line droite, c’ qui restot des lédjumes avant d’ les mette dins l’castrole.
In i mettot aussi l’ fumier des camuches à lapins nourris avec des plures d’ pènneterres d’ l’an passé cuites qu’in roulot in boules avec des graines d’ millet.
Pos d’ingrais mais l’ purlache qu’in er’tirot de l’ fosse du cabinet et qui puot à chinq kilomètes à la ronte quant in l’ouvrot, faisot bin l’affaire.
Avec l’ quate-dints, min père dins ses chabots in bos, mélinjot tout cha, eine fos bin sec, dins l’ terre.
Quant à l’ fin d’ l’hiver, i l’ertournot, avec s’ louchet. Ch’étot fin beau à vir . In aurot dit des tuiles d’ardoisses que l’ carpintier i avot fin bin posées in line d’sus l’ tot d’ l’églisse…In n’ veyot pus eine trace des bos d’hiver mais bin toutes les moques d’ terre rimplies d’ vers qui groulliottent là d’dins.
Mais, eine paire de s’maines pus tard, quand l’ terre étot sec, elle étot brandlée avant d’ête travaillée par l’ bénot.
Je m’ rappelle que ch’ est à c’ momint là, in foufèle, qu’i faisot s’commante chez Gonthier qui m’ falot tout d’sute aller mette à l’ boîte aux lettes de l’ poste près de l’ gare d’ note villache d’ Lèrze-Nord.
J’ pinse asteur aux radis rouches et blancs qui, à peine reçus in graines à l’tournée d’ note facteur Jean, se r’trouvottent dins l’ terre pour pousser d’sous eine vièle fèrnete qu’i avot treuvée au gernis.
A les gélées, i mettot des vieux sas à pènneterres tout troés pas d’zeur l’ couche, les s’mis et l’ reste des choumettes et des porions d’ l’an passé.
Et p’tit z’à p’tit, l’ solé i v’not récauffer d’puque in puque l’ terre et, l’ gardin i prenot fin belle allure. I mettot alors ses « premières rouches pènneterres », des Désirées , l’ail, eine line d’pos d’chuque, « des Prélute », si j’ m’in souvins bin, et des p’tits pos qu’ mi, l’ pétit pilet komme i disot souvint, j’aimos si bin cueillir pour l’ plaiji d’ les ouvrir et d’ les minjer tout cru. Eh be, ch’étot si bon et bin sucré komme cha…Miam Miam… je m’ pourlèque acor asteur quand j’in vos dins les cajots à l’ cinse.
Vind’ jousse qu’in avot bon d’aller cacher après des lédjumes que m’mère elle avot si bin l’tour d’cuisiner pour les plucaches de l’ semaine et les bons ratas qu’in minjot in hiver avec l’rosbeef au bon bure et aux oignons du gardin, du boudin, du foie d’ veau, des rognons ou min.me parfos des cras boyaux…avec de l’ moutarte.
L’ soir, min père i étot à peine rintré à vélo de s’ n’ouvrache à Roubaix, qui métot d’jà s’ crasse maronne du gardin, ses chabots in bos pour d’aller sarcler inter les lines.
Souvint, i faisot eine bavette avec Abbert, Joseph et Jules, ses vijins et, parfos min.me, i leur racontot des coules…ou, i chifflotot tout seu.
Avant l’ souper, près de l’ pompe à bras d’eau du puche, i s’ lavot les mains, s’asseyot d’sus l’ tronc copé d’un vieux poirier du gardin et fumot eine bonne Saint-Michel . I acoutot les pinchons et les cardonnettes in espérant bin in vire eine caire d’sus l’ branque d’un d’ses caprots muchés dins les arpes.
Pindus aux arpes aussi, les belles tresses qui savot si bin faire avec des oignons, de l’ail et des échalottes du gardin. In arot dit les tresses de l’ Reine Marie-Théresse. Te sais, l’ femme d’ Louis quatorze…Te l’connos à m’mote li si t’as été dins eine bonne école de villache comme mi ???
Ch’ étot l’paradis pour li eine fos assis pour respirer les bonnes airs de s’ gardin après s’ lonque journée dins l’ bruit des atéyés d’ tissage rimplis d’ poussières d’ laine et d’odeurs d’ graisse des grantes machines à carder, à filer et à tisser.
Asteur, quand j’ vas chez mes cinsis « bio » et que j’ vos qu’in n’ fait pus d’ bos d’hiver, qu’in ertourne pus les gardins et qu’ in laisse pousser l’ cruot inter les lédjumes, j’ pinse à l’ misère qu’i avot pour faire tout cha komme avant dins l’ fin de s’ vie.
Mais, j’ai gramint de l’ fierté pour li car nos jonnes cinsis « bio » i n’auront pus jomais in si beau gardin que l’ sien.
T’ étos vraimint in «as » du gardin t’sais, min papa !
Régis Hespel
Kain, le 27 janvier 2022.